Esperant el primer mort

Escrito por: Miguel Torija

Són tan mediocres els polítics d’un i un altre costat, que dubte molt que el que està succeint aquests dies a Catalunya, estiguera en els seus plans per a desbloquejar la situació; desactivant l’independentisme o revitalitzant-lo respectivament. Aquesta violència urbana s’assembla massa a la que ha recorregut altres països i crec que només se serveix de l’independentisme, per a donar eixida a la humiliació i la frustració que el capitalisme globalitzat ha propagat entre amplis estrats de la població, açò, a propòsit, també serveix per a explicar l’èxit per tot el continent de partits polítics populistes, antieuropeistes i xenòfobs.
Siga com siga, tant en un sentit com en un altre, aquesta violència retransmesa en directe, és el camí més curt i probablement, a hores d’ara, l’únic per a aconseguir el desbloqueig.
És aquest un tema complex i per això, per a tractar d’entendre-ho, és bo escoltar als experts. Un dels més eficaços a aconseguir independències, que ha donat Europa en les últimes dècades, és Ratko Mladić. Va dir en una ocasió: «Les fronteres es dibuixen amb sang» i tot seguit es va posar a demostrar que, efectivament eixe era el camí. Pocs anys després de pronunciar eixa frase premonitòria, Iugoslàvia s’havia desmembrat.
Així que només és qüestió de temps. Esperar. Esperar el primer mort. Tot dependrà de quin costat caiga, o com es «venga» eixe mort, per a aconseguir fer un pas més cap a la independència, si la mort es deu a l’acció policial o per a desfer diversos dels ja donats, si aquesta és causada pels grups que aprofiten les mobilitzacions per a generar disturbis. Que la sang comence a dibuixar la frontera amb Catalunya o ajude a marcar amb més força les fronteres actuals.
Hi ha una altra possibilitat, que eixe mort no arribe, que les mobilitzacions violentes es vagen apagant i que tot torne al desesperant bloqueig, del qual els polítics actuals ja sabem que no ens trauran. Uns, incapaços d’entendre que el primer que necessiten per aconseguir la independència d’una forma civilitzada, és augmentar el pírric 50% de suport de la població catalana. Els altres incapaços de tindre l’altura política necessària per a abordar el problema, sense les limitació que els imposa l’electoralisme de curt termini.

CastellonDigital.com

CastellonDigital.com, las mejores noticias y actualidad para tí a un click y cómodamente en tu casa.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies